Квіти в кулінарії

07.11.2023
Blog

Квіти можуть виступати не лише прикрасами інтер'єрів та святкових заходів. У вишуканих ресторанах вони використовуються як декорування страв, а деякі з них вважаються їстівним продуктом. З них роблять салати, а також поєднують з іншими продуктами як апетитну пряність.

Історія використання квітів у кулінарії

Якщо в одному з меню ресторанів ви побачите пропозицію страви, де використовуватимуться квіти, то не дивуйтесь. Це не модна тенденція, а підтримка старих традицій, які прийшли до нас із культури Азії та Близького Сходу. Квіти у кулінарії були також у традиціях індіанців. Багато видів квітів протягом багатьох століть використовувалися в їжу давніми римлянами та греками. Квіти в них використовувалися як:

  • прянощі;
  • підсилювачі смаку;
  • барвники;
  • декор страв.

У Європі календула застосовувалася як інгредієнт для приготування салатів. За допомогою фіалки європейці фарбували:

  • цукор;
  • сиропи;
  • напої.

Наші пращури помітили, якщо в цей день спекотно, то зима буде холодною.

Види їстівних квітів

У сучасній харчовій культурі для приготування смачних страв використовують понад 80 видів різних кольорів. Серед найпопулярніших слід зазначити:

  • лаванда;
  • троянда;
  • бегонія;
  • верес;
  • лілія;
  • волошка;
  • гібіскус;
  • гвоздика;
  • фіалка;
  • чорнобривці;
  • настурція;
  • календула;
  • орхідея;
  • настурція;
  • бузина.

Виразного смаку для страв надають такі квіти як:

  • кульбаба;
  • ромашка;
  • примула;
  • базилік;
  • горошок;
  • розмарин;
  • м'ята;
  • шавлія;
  • шафран;
  • розторопша;
  • конюшина.

Для споживання не варто брати квіти з магазинів. У ресторанах використовуються квіти, в які не додаються хімічні речовини та барвники під час їх вирощування.

З квітів можуть виготовляти:

  • варення;
  • трав'яні чаї;
  • салати;
  • настоянки.

У ресторані вам можуть подати ігристе вино або різні прохолодні напої, прикрасивши фужер яскравою квіткою. Кондитери часто використовують квіти для оздоблення тортів та інших кондитерських виробів. Квіти добре підходять як приправа до:

  • супу;
  • м'яса;
  • риби.

В даному випадку вони дозволяють пом'якшити смак та надати страві візуальної особливості.

Ароматерапевтичні та візуальні аспекти

Квіти надають стравам не лише інших смакових якостей. Від них виходить приємний аромат, який передається до всієї страви. Справжні гурмани оцінюють страву не лише на її смак, а й на запах. Коли людина вживає їжу, у роті вона створює приємні відчуття не тільки завдяки своєму смаку, але й аромату. Тому важливо, щоб страва мала приємний запах, який викликав би апетит. Саме з цією метою використовуються квіти, що передають свій природний запах. Він поєднується із запахом приготовленої їжі і в результаті виходить ароматична суміш. Вона ще більше викликає апетит і змушує людину з цікавістю скуштувати страву з незвичайним та приємним запахом.

Часто квіти використовуються як елемент, який дозволяє здійснити якісну та вражаючу подачу. Разом з цим страва набуває не лише ефектного оформлення, а й м'якого смаку. Створити приємний візуальний ефект для страви важливо для елітних ресторанів, де цінується не лише їжа, а й те, як її подаватимуть на стіл.

Застереження та особливості

Для споживання використовуються квіти, які вирощуються на спеціальних квіткових фермах. Кожна людина також може собі вирощувати такі квіти вдома. Якщо додати в їжу квіти, які під час вирощування проходили різну обробку, то ними можна отруїтися. Також не можна брати квіти для споживання, які були зрізані біля траси або на території промислових районів. Додавати до страв можна свіжозрізані або добре висушені квіти. Квіти, які висушують, часто використовуються як лікувальний засіб для заварювання чаїв та різних настоїв.

Важливо пам'ятати, що не всі квіти безпечні для вживання. Деякі містять природні отрути. До таких категорій належать квіти пасльонових рослин. Також у вжиток не підходять такі квіти як:

  • нарцис;
  • конвалія;
  • жовтці;
  • зимівник;
  • вістерія;
  • бруслона;
  • різдвяна троянда.

Особливість кольорів полягає в тому, що крім декоративних та смакових якостей, вони також мають поживну цінність. З одного боку вони містять у собі мало калорій, а з іншого боку мають велику кількість різних мінералів, включаючи:

  • фосфор;
  • калій;
  • кальцій.

Вони містяться такі мікроелементи як:

  • мідь;
  • цинк;
  • залізо;
  • марганець.

Поживну цінність квітів також становить клітковина, жирні кислоти та рослинний білок. За рахунок наявності поліфенольних утворень квіти відрізняються антиоксидантним впливом. Вони здатні нейтралізувати вплив вільних радикалів і тим самим уповільнюють в організмі процеси старіння та зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.